Yazıları

Elazığ Fuar Alanı ve Şehirleşme

Fuarlar, belli bir grup tedarikçinin bir araya geldiği, fiziksel olarak kurulmuş bir mekan içerisinde ürün ve hizmetlerin sergilendiği yerlerdir. Yeni bilgi ve teknolojinin tanıtılması, pazar bulunabilmesi, tüketici ile buluşulması, geleceğe yönelik yeni ticari ilişkilerin kurulması veya geliştirilmesi gibi genel amaçları olan tanıtım ve satış faaliyetidir. Fuarlar, yüz yüze satış ve tanıtım yapması açısından, önemli bir pazarlama aracıdır. Alıcı ve satıcının buluştuğu mekanlardır veya pazar yerleridir ve o şehrin ya da ülkenin ekonomik ve teknolojik gelişimini yansıtması açısından oldukça önemlidir.

 

Fuarların çeşitli biçimleri vardır. El sanatları ve hediyelik eşya fuarları, Türkiye’de en çok rağbet gören fuarlardandır. İnşat ve yapı fuarından mobilya dekorasyon fuarına, tekstil konfeksiyon fuarından gıda yiyecek fuarına, otomotiv fuarından bilişim fuarına kadar, birçok çeşit fuardan bahsetmek mümkündür.

 

Tüketici Fuarları, tüketicinin ilgisini çekmeye yönelik ve tüketilecek ürün ve malların sergilendiği fuarlardır. Ürün yelpazesinin geniş olması, katılımcılar ve ziyaretçiler açısından diğer fuar çeşitlerine göre daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır. Fuara katılan firmalar, pazar payını artırmak ve anında tüketiciye ulaşmayı hedeflemektedir. Ticari bağlantılar kurmak, müşteri beklentilerini tespit etmek, müşteri memnuniyetini ölçmek, yeni üretim çeşitleri açısından anında geribildirim elde etmek, rekabet şartlarını karşılaştırmak, yeni aracılar bulabilmek, ihracat imkanları elde etmek, rakipleri ile durumu arasındaki fiyat politikalarını sorgulamak, firmanın imajının güçlenmesine katkıda bulunmak, marka imajını güçlendirmek ve belki de en önemlisi, fuar esnasında sıcak satış yapabilmek, fuara katılan firmaların ana amaçlarındandır.

 

Firmalar, pazarlama stratejilerini oluşturmaları bakımından da, fuarlara önem vermektedirler. Fuara katılanların, ihtiyaçlarını öğrenmek, fikir ve önerilerinden faydalanmak adına da, fuarlara katılım önem arz etmektedir. Ürün satışı veya tanıtımı esnasında gelen soruların cevaplanması, müşteri ile olan ilişkilerin güçlendirilmesi fırsatının kullanıldığı önemli bir pazarlama tekniğidir. Başka hiçbir pazarlama tekniğinde bu kadar kısa sürede, bu kadar büyük bir hedef kitleye ulaşmak mümkün değildir. Ancak burada önemli olan, fuara katılan ziyaretçilerin kalıcı müşterilere dönüştürülebilmesidir. Günümüz rekabet şartları düşünüldüğünde, fuarlar, firmaların veya üreticilerin vazgeçilmez pazarlama alanlarındandır.

 

Elazığ Tanıtım Günleri, 6-9 Ekim tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde kurulan fuar çadırında yapıldı. Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Kültür Vakfı ve Ankara Elazığ Kültür Derneği’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu Elazığ Tanıtım Günleri, bazı eksiklerinin yanında, muhteşem bir katılım ile gerçekleştirildi. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Elazığ’ın marka değerini yükseltmek amacı taşıyan bu organizasyon, şehrimizin kültürünü, turizmini, ekonomik ve ticari faaliyetlerini içeren tanıtım ve ürün pazarlama yöntemiyle gerçekleştirilmiş oldu. Beklenen katılımın çok üzerinde bir ilgi gördü Elazığ Tanıtım Günleri. Diğer illerin tanıtım günleri ile kıyaslanıldığında, Ankara’daki hemşerilerimizin ve Ankara’da yaşayan Elazığ severlerin yoğun ilgisi görülmeye değerdi.

 

Organizasyon Komitesi, beni de yazar olarak davet etmişti ve “Elazığlı Yazarların İmza Günü” etkinliğine katıldım. Katılımcıların ilgisini yakından takip etme şansı elde ettim. Firmalarımız ve kamu kurum ve kuruluşlarımız, ilimizi, ilçelerimizi tanıtan nefis faaliyetler sergilediler. Yöresel bütün ürünlere vatandaşların çok yoğun bir ilgisi vardı. Ayrıca belirli saatlerde sergilenen kültürel ve sanatsal etkinlikler ve kürsübaşı eğlence programları ile unutulmaz zamanlar yaşandı başkent Ankara’da. Özellikle Ankara’da yaşayan sevgili hemşerilerimiz, memleket hasretlerini birkaç günlüğüne de olsa giderme fırsatı elde ettiler. Bu fırsatı sunanlara, memleket sevdasını Başkent’e taşıyanlara, zor şartlar altında Ankara’ya gelen katılımcılara, fuarı ziyaret eden hemşerilerimize, Ankara’da yaşayan Elazığ sevdalılarına, ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerle, çabalarınızla gurur duyduğumu ifade etmeliyim. Elazığ, ortak bir sinerji ile en iyi şekilde tanıtıldı diye düşünüyorum.

 

Gelecek sene yapılacak tanıtım günlerinin (mutlaka yapılmalı) daha iyi olabilmesi için, eksikliklerin bilinmesi ve bu konularda tedbir alınması önemlidir. Gördüğüm eksiklikleri ifade etmek istiyorum. Bu eksiklikleri ifade etmekteki amacım; organizasyona gölge düşürmek değil, aksine, daha iyi olabilmesi katkı koymaktır. Yoksa bu hali ile bile, muhteşem bir tanıtım olduğunu içtenlikle ifade etmeliyim.

 

Öncelikle, katılan firmaların daha çok özel sektör olması konusunda hassasiyet gösterilmelidir. Belediyeler ve kaymakamlıklar ürün satışı değil, “ürün tanıtımı yapmak” misyonunu üstlenmelidir. Bazı belediyeler be kaymakamlıklar bu konuda gerçekten olağanüstü çaba sarf ettiler ve yörelerinin ve İlimizin tanıtımına inanılmaz katkılar koydular. Ama ürün satışı konusu gözden geçirilmeli ve daha üretken tanıtımlar ile katılım sağlanmalıdır.

 

Fuar alanında kurulan ikinci Fuar Çadırı’nda yiyecek stantları vardı. Fakat birkaç tane yerel firma iştirak etmişti ve kendilerine bu vesile ile çok teşekkür ediyorum. Geri kalan firmalar Ankara firmalarıydı. Sattıkları yiyecek ve içecekleri sanki Elazığ ürünleriymiş gibi takdim ettiler ve satışlardan çok büyük gelirler elde ettiler. Çünkü yiyeceklere çok yoğun bir ilgi vardı. Keşke daha çok yerel Elazığ firmaları iştirak edebilseydi. Çünkü inanılmaz derecede yiyecek içecek satıldı. Keşke, bu parayı hemşerilerimiz kazanabilseydi. Peynirli ekmek satan hemşerimizi kutluyorum. Ama Elazığ ürünü diye satılan birçok ürünün, nasıl yapıldığı, nasıl üretildiği, hangi şartlarda pazarlandığı tamamen kontrol dışıydı. Yapılan hatalar, tamamen ilimize mal edileceği için, kontrol dışı bu tür esnafa fırsat vermek yerine, gelecek seneye yerel esnafımızın katılımını özendirmek yerinde olacaktır.

 

Boş stant kaygısı taşıyan firma yetkilileri, büyük çadır içerisine de Elazığ dışından katılımcı esnaf almıştı. Özellikle Elazığ Hediyelik Eşyaları satan bir satandın yanına Malatya yerel ürünlerini satan bir esnafın alınması, affedilir değildi. Hemşerimizin benzer ürünler satıyor olması, elinde birçok malının kalmasına ve satışının yapılamamasına yol açtı. O fuarda satılan her ürün, İlimizin esnafına ait olmalıdır. Kar edilecekse de, bizim esnafımız kar etmelidir.

 

Katılımcı firmalara gıda denetimi yapılması, oldukça yerinde olacaktır. Satılan yiyeceklerin öz kültürümüzü yansıtan ve hilesiz ürünler olmasına dikkat edilmelidir. Ürünü alan tüketici, bir yıl sonra yapılacak tanıtım gününü sabırsızlıkla beklemeli ve aynı üründen bir daha almak için tekrar fuarı ziyaret etmelidir. Bu da, sağlıklı ürün satışına dikkat etmekle mümkün olacaktır. Birkaç firma, ne olduğu belirsiz şekerlemeleri “orcik” adı altında satışa çıkarmışlardı. O stantlardan alış veriş yapan kişilerin akıllarında hoş bir lezzet ve güzellik kalmamıştır diye düşünüyorum.

 

Katılımcıların hepsi, çok memnun ayrıldı. Önemli olan da budur. Eminim ki, gelecek sene yapılacak olan fuara ilgi, bu seneki ilgiden çok daha fazla olacaktır. Tekrar bütün katılımcılara ve Organizasyon Komitesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Elazığ’ımızda bir fuar alanının olmayışı Ankara sonrası bir kez daha üzdü bizleri. Aynı kaygıyı taşıyan bir işadamımız ile konuşmalarımızı somutlaştırdık ve kalıcı bir “Fuar Çadırı”nın ilimizde yapılması için mutabık kaldık. Gelir gelmez araştırmalara başladım ve inşallah kısa bir zamanda, 100 stantlık bir fuar alanı açması için işadamımıza fizibilite raporlarını teslim edilmiş olacak. Umuyorum ki, kısa bir zaman içerisinde, Elazığ esnafı ile bölge esnafının buluşacağı özlenen bir Fuar’a kavuşulmuş olacak. “Şehirleşme” için geç kalmış olan bu hizmeti hak ettiğimizi düşünüyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu