Yazıları

Başbakanımıza Açık Mektup

Bu yazı, 20.02.2012 tarihinde ilimizi ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’a, ilimizde faaliyet gösteren bir “Sivil Toplum Kuruluşu” tarafından, başvurusu yapılmış projelerine Başbakanımızın ilgisini ve desteğini talep etmek üzere kaleme alınmış bir yazıdır.

 

 

 

 

 

Sayın Başbakanımız,

 

Elazığ ve çevre illere sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel, çevresel, teknolojik, kültürel alanlarda bilimsel araştırmalar yapmak, geleceğe yönelik öngörülerde bulunma ve stratejik kapsamlı çalışmalar hazırlayarak yaşayan insanlarının gelişmesine katkıda bulunmak amacı ile faaliyet yürütmektedir.

 

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezimiz bugüne kadar birçok proje başvurusunda bulunmuş ve ancak bir kısmından olumlu sonuç alamamıştır.

 

İlginize muhtaç olan projeleri desteklemenizi Elazığ halkı olarak rica eder, saygılar sunarım.

 

 

 

 

 

Doç. Dr. Bilal ÇOBAN

 

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı

 

DESTEK BEKLEDİĞİMİZ PROJELER:

 

MİLLİ PİYANGO ÖĞRENCİ SOSYAL DESTEK MERKEZİ: Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüne sunulmak üzere hazırlanan “Milli Piyango Öğrenci Sosyal Destek Merkezi” adlı projemiz, 24.12.2010 tarihinde başvurusu yapılmıştır. Projenin temel özelliği, 10 bin üniversite öğrencimizin imzası ile bir kuruma başvuru yapılmış olmasıdır. Farkındalık oluşturmayı amaçlayan çok imzalı başvurumuz, Türkiye’de ilk defa uygulanan bir model olma özelliği taşımaktadır. Kabul edildiği takdirde, 1 milyonluk bir yatırım Üniversitemize kazandırılmış olacaktır.

HAZARBABA UYGULAMA OTELİ: Spor Toto Teşkilat Başkanlığına, “Hazarbaba Uygulama Oteli” ismi ile bir proje başvurusunda bulunulmuş, Yaz-Kış turizminin hizmetine sunulacak 50 yataklı bir otelin ilimize kazandırılması hedeflenmiştir.

AVEA ÇAĞRI MERKEZİ UYGULAMA PROJESİ: Elazığ’a AVEA Çağrı Merkezi açılması için proje yapılmış ve başvurusu yapılmıştır. Çağrı Merkezi Projesi mevcut uygulamaların dışında, çalışanlarının %30’u evinden hizmet verecek şekilde donatılması ve çalışanların %10’u evinden hizmet veren engelli bireylerden oluşturulması hedeflenmiş ve başvuru SOSYAL PROJEYE dönüştürülmüştür.

TURKCELL ÇAĞRI MERKEZİ UYGULAMA PROJESİ: Elazığ’a Türkcell Çağrı Merkezi açılması için proje yapılmış ve başvurusu yapılmıştır. Çağrı Merkezi Projesi mevcut uygulamaların dışında, çalışanlarının %30’u evinden hizmet verecek şekilde donatılması ve çalışanların %10’u evinden hizmet veren engelli bireylerden oluşturulması hedeflenmiş ve başvuru SOSYAL PROJEYE dönüştürülmüştür.

ŞORŞOR DERESİNİN ISLAHI PROJESİ: Hazar Strateji Araştırmalar Merkezi’nin araştırma konuları içerisinde değerlendirilen ve şehrimizin büyük bir kısmını ilgilendiren, “Şorşor Deresinin Islahı” ile ilgili araştırma çalışmaları tamamlanmıştır. İlimiz Valiliğinde, Valimiz başkanlığında ilgili Mahalle Muhtarları ile bir araya gelinmiş ve birkaç öneri üzerinde mutabakat oluşturulmuş, projenin hayata geçirilmesi için maddi desteğe ihtiyaç bulunmaktadır.

ELAZIĞ POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZİ PROJESİ: Türkiye’de toplam 9 İl’de eğitim öğretim faaliyetini yürüten Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden birisinin de Elazığ’da açılabilmesi için proje geliştirilmiştir. Projenin hayata geçirilebilmesi için, desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN 100 BİN MEKTUP KAMPANYASI: Elazığ’ımızın da içinde olabileceği bir değişiklik önerisi hazırlanmış ve diplomatik bir üslup kullanarak talebimiz 152.250 kişi Başbakanlık makamına, İçişleri Bakanımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımıza, Muhalefet partisi liderlerine mektup yazarak destek istemiştir. Beklentimiz “Genel Nüfusu 750 bini aşan ve Merkez İlçe nüfusu 400 bini aşan iller Büyükşehir statüsüne alınır” şeklinde kanunlaşması ve ilimizin Büyükşehir statüsüne alınmasıdır.

 

 

ELAZIĞ MERKEZİ HİZMETİÇİ EĞİTİM ENSİTÜSÜ: Türkiye’de toplam 7 İl’de eğitim Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyetini yürüten, “Merkezi Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü”ne ek olarak, bir Enstitünün de Elazığ’da açılabilmesi için proje hazırlanmış ve müracaatta bulunulmuştur.

ELAZIĞ ÖĞRETMENEVİ KOMPLEKSİ PROJESİ: Elazığ Öğretmenevi, büyüyen ve gelişen Elazığ’ımızın yükünü taşıyamayacak duruma gelmiştir. Elazığ Öğretmenevinin yenilenmesi veya büyütülmesi, mevcut şartlar içerisinde mümkün gözükmemektedir. Elazığ’ın coğrafi konumu ve yerel şartlar düşünülerek, İl merkezinde, modern ve çağdaş bir Öğretmenevi’ne ihtiyaç bu ihtiyaç somutlaştırılmış ve İlimizde açılabilmesi için proje müracaatında bulunulmuştur.

DEVLET DEMİRYOLLARININ GÜZERGÂH DEĞİŞİKLİĞİ: Demiryolları, Elazığ şehir merkezini tam ortadan ve Doğu – Batı istikametinde ikiye bölmüştür. Demiryollarının güneyinde kalan taraf, adeta Filistin bölgesi gibi kaderine terk edilmiştir. Özellikle, Kesrik mahallesi ve Aksaray mahallesi kısımlarında örülmüş olan duvarlar, hem şehri daraltmış, hem de insanlarımızı adeta yokluğa mahkum etmiştir. Şehrin kuzeyi gelişirken, demiryollarının güneyi maalesef gelişmemekte ve ucuzluğu nedeniyle demografik yapıyı bozacak şekilde göç alan bölgeler haline gelmektedir. Şehir sürekli batıya doğru ve tren hattı boyunca ilerlemektedir. Uzun bir şehirleşme, sağlıksız bir yapı oluşturmaktadır. Şehrin kuzeyi ile güneyi, doğusu ile batısı arasında sağlıksız bir ilişki meydana gelmiştir. Şehir merkezinden geçen demiryolu ağı, mutlaka şehir dışından Meryem dağı arkasından geçirilmeli ve şehrin nefes alması sağlanmalıdır.

Şehir merkezinden geçen raylar, şehir içi toplu taşıma sistemi olarak kullanılmalıdır ve doğu – batı yönünde faaliyet göstermelidir.

 

Valiliğimiz himayelerinde kampanya başlatılmış ve siyasi destek beklenmektedir.

 

ALO 170 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ:Elazığ’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan “Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi” açılmasını için müracaatta bulunulmuştur.

BÖLGE KAN MERKEZİ: Özellikle “Sağlık Merkezi Elazığ” iddiamızın inandırıcılığı için bu merkezin açılması kaçınılmazdır. Tunceli ve Bingöl’ün sağlık merkezi, Elazığ’dır. Bu illerin bağlanmasıyla “BÖLGE KAN MERKEZİ” kurulması mümkün olabilecektir. Merkezin ilimize açılabilmesi için müracaatta bulunulmuştur.

ÇİMENTO FABRİKASININ YER DEĞİŞİKLİĞİ: Elazığ şehir merkezinde bağlık bahçelik ve kent halkının yaşamını devam ettirdiği bir alanda ve tren garına yakın mesafede kurulmuş olan çimento fabrikası ilde sanayileşmeyi ve sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlarken, bu gelişme ile birlikte toprak, hava, su ve gürültü kirliliği gibi çevre sorunlarının ortaya çıkmasına da neden olmuştur.

Kurulduğu tarihte yakın çevresinde yerleşim olmadığı için insanlar fazla rahatsız olmadığı müşahede edilmiştir. Sonraki yıllarda fabrikanın bitişiğine kadar evler, binalar, işyerleri yapılmış, şu an için fabrika tamamen şehir merkezinde kalmış durumdadır.Gelişmiş ülkelerde şehrin ortasında bulunan çimento fabrikaları kapatılırken, İlimizde ruhsatsız ve izinsiz çalışan bir fabrikayı çeşitli yöntemler kullanılarak basit gelirler karşılığında meşrulaştırılması, şehrin dokusunda ve insan sağlığı üzerinde kalıcı zararların oluşmasına neden olduğu bilinmektedir.

Başlatılan kampanya ile, şehir merkezinde faaliyette bulunan ve çevrede yaşayanlara olumsuz etki yapan çimento fabrikasının bulunduğu yerden başka bir yere taşınması konusunda nelerin yapılabileceği ile ilgili stratejiler geliştirilmeye çalışılmış, siyasi desteğe ihtiyaç duyulmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu