Sektörlerin Kurtuluş Planı

TURİZM ŞEHRİ ELAZIĞ

TURİZM ŞEHRİ ELAZIĞ

I. Elazığ’da Turizm: Doğal ve Tarihi Varlıklar

Elâzığ; tarihi eserleri, doğal güzellikleri, gelişmiş ulaşımı, haberleşme olanakları, sağlık merkezleri, sağlık ve kaplıca turizmine elverişli kaplıcalarıyla ve zengin folkloruyla, Türkiye’nin turizm endüstrisine katkıda bulunabilen Doğu Anadolu’nun gelişen ve büyük şehirlerinden biridir. Elazığ il merkezi, 1867 yılında eski yerleşim merkezi olan Harput’tan şimdiki yerine, Mamüret-ül Aziz adı ile nakledilmiştir. 1937 yılında Ulu Önder Atatürk’ün buraya teşrifleri sırasında Elazığ adını almıştır. İlin tarihi incelenirken Harput şehrinin turizm potansiyelinden başlamak gerekir.

Yaşamış olduğu zengin tarihin canlı örnekleri olan tarihi eserler Harput’ta yerli ve yabancı turistler tarafından alakayla izlenmektedir. Bu tarihi eserlerin başlıcaları; Harput Kalesi, Meryem Ana Kilisesi, Ulu Camii, Alacalı Camii, Ağa Camii, Sarahatun Camii, Ahmet Bey Camii, Ahi Musa Mescidi ve Türbesi, Fatih Ahmet Baba Türbesi, Mansur Baba Türbesi, Arap Baba Türbesi, Cemşit Bey Hamamı ve Hoca Hasan Hamamı’dır. Harput’a 6 km mesafede tabii yapısı sebebiyle ve klimatolojik koşullardan dolayı yaz aylarında buz oluşturan, kış aylarında ise içerisinde sıcak hava oluşan doğa harikası Buzluk Mağaraları, çevresindeki meyve bahçeleri ve soğuk suları her zaman iç turizmin kaynağını teşkil etmektedir. Bilhassa yazın en sıcak günlerinde buz tutan Buzluk Mağarası ve Dabakhane şifalı suları, yöre halkının en çok tercih ettikleri yerlerdir.

Doğu Anadolu Bölgesinin 11000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olması, birçok medeniyetin izlerini taşıyan, bu medeniyetlerden çeşitli dönemlerden kalma eserleri, kültürel ve doğal güzellikleri, Tarihi – Kentsel Sit Alanı ilan edilen Tarihi “Harput Kenti”, bir bölümü turizm merkezi ve yer yer doğal ve arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen “Hazar Gölü”, Doğal Sit alanı olarak belirlenen ve dünyada benzerine az rastlanan “Buzluk Mağarası”, yöredeki kazılardan çıkarılan eserlerin sergilendiği “Arkeoloji ve Etnografya Müzesi”,”Golan Kaplıcası”,”Kayak Merkezi” gibi turizme sunulacak yeterince kaynağı bulunan Elazığ’ın bu sektörden Önemli ölçüde yararlanmadığı görülmektedir.

Harput dışında il hudutları içerisinde bulunan, deniz seviyesinden 1250 m yükseklikteki 22 km uzunluğunda, 5-6 km genişliğinde tektonik bir göl olan Hazar Gölü ve çevresi ilin ilk sırada gelen mesire ve eğlence yeridir. Hazar Gölü’nün ulaşım ve turizm yönünden çok elverişli bir yerde bulunduğu bir gerçektir. Elazığ-Diyarbakır kara ve demiryolunun gölün iki kıyısından geçmesi sebebiyle çok rahat ve kolay bir ulaşım olanağına sahiptir. Bunun yanı sıra turistik mahiyette balık ve kuş avcılığı da yapılmakta olan Hazar Gölü; dalgasız suları, haşin olmayan rüzgârı, kayık, motor ve yelken yarışmalarına ve her çeşit su sporlarına olanak verebilecek durumdadır. Bütün bunların yanı sıra, Cip Barajı ve Mesiresi, Merkez 100. Yıl (Zafran) Mesiresi, yöre halkının dinlenmesine uygun yerler olup, ilin önemli turizm merkezleridir.

Termal Turizm – Golan Kaplıcası Karakoçan ilçesine 16 km uzaklıktadır. İlin en önemli kaplıcası olup saniyede 5 lt çıkan suyun sıcaklığı 45 °C’dir.

Kamp – Karavan Turizmi İlin Sivrice ilçesi Güney Köyü Hacıbey mevkiinde faaliyette bulunan Turizm Bakanlığından işletme belgeli Tur-Pol Turistik Tesisleri vardır. Çadır kurmaya elverişli kamp yerlerinin yanı sıra Hazar Gölü kıyısında halka açık yörelerde, Keban Baraj Gölü kıyılarında ve Cip Barajı mesire yerinde kamp yapma olanağı mevcuttur. Bilhassa Hazar Gölü kıyısında bulunan kamp yerlerinde yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında çadır kurarak dinlenenlerin sayısı oldukça fazladır ve burada tatil yapanlara çeşitli hizmetler sunulmaktadır.

Av Turizmi İlde Avcılık Kulübü tarafından av mevsiminde av partileri düzenlenmekte olup, çoğunlukla keklik, tavşan, bıldırcın ve tilki gibi çeşitli türden hayvanlar avlanmaktadır

Dağ-Doğa Yürüyüşü, İlin güneyinde bulunan 2347 metre yükseklikteki Hazarbaba ve doğusunda bulunan 2171 metre yükseklikteki Mastar Dağları bulundukları konum itibariyle Hazar ve Keban baraj göllerini görebildikleri için seyir tepesi pozisyonundadırlar. Ayrıca FloraFauna yapıları ve yaz aylarına kadar sinelerinde kar tutmaları sebebiyle dağ ve doğa yürüyüşleri için ideal olup, bu dağlarda bilhassa Hazarbaba dağında hemen her sene nisan ve mayıs aylarında dağ-doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir.

Atlı Doğa Yürüyüşü, Elazığ’ın Yurtbaşı beldesinde bir hipodrom bulunmakta ve her yıl Elazığ Atlı Spor Kulübü tarafından burada at yarışları düzenlenmektedir. Yarışlara çevre illerden gelen at sahipleri de katılmaktadır.

Bisiklet Turları, İl merkezinde özellikle gençlerin katılımıyla zaman zaman bisikletli yol yürüyüşleri yapılmaktadır.

Su Sporları, Elazığ’da önemli ölçüde balık avcılığı da yapılmaktadır. Kara ve su avcılığı, spor ve eğlence amacıyla yapılmakta ise de büyük oranda yapılan balık avcılığı ekonomik amaçla yapılmaktadır.

Su Sörfü, Hazar Gölü’nde gerçekleştirilen Hazar Spor Şenlikleri kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde başarılar kazanmış sporcuların katılımıyla; su sörfü, su kayağı, banana, ringo vb. etkinlikler gerçekleştirilmiş, bu etkinlikler, Hazar Gölü’nün tüm su sporlarına uygun olduğunu kanıtlamıştır. Ancak sonraki yıllarda devam ettirilmemiştir.

Sportif Amaçlı Olta Balıkçılığı, Etrafı doğal ve yapay göllerle çevrili olan Elazığ’da özellikle Keban ve Karakaya Baraj gölleri kıyılarında sportif amaçlı olta balıkçılığı büyük ölçüde yapılmaktadır.

Turizm, bugün günümüzün bacasız sanayisi ve hizmet sektörünün en önemli istihdam alanıdır. Elazığ da Kültür ve Tarihi Eser varlıkları başlıca 3 bölgede kümelenmiştir. Bunlar ağırlık sırasına göre Harput ve çevresi, Palu ve Baskil Fırat Havzasıdır. Bunun dışında Ağın, Keban, Kovancılar (Ekinözü ve sekrat) ilçelerimizdir. Bu tarihi ve kültürel varlıklarımız için en önemli sorun, bu varlıkların yeterince aslına uygun restore edilerek Turizme kazandırılmamış olmasıdır. Birinci sorun restorasyonlardır. Örneğin Harput ve çevresinde bunlara yönelik olarak;

Restorasyon çalışmasına alınması gereken varlıklar;

1- Harput Kalesi (Çalışmalar sürmektedir. Ödenek sorunları mevcuttur.)

2- Harput Kale İçi Eserleri

3- Kızıl Kilise (Surp Garabet Kilisesi)

4- Esadiye(Arslanlı) Hamamı

5- Kale Hamamı

6- Meydan Cami

7- Sarahatun Mahallesi (Kazı çalışmaları başlamış yarım kalmış ötesine geçilmemiştir.)

8- Tadım Kalesi

9- Tadım SurpSimon Kilisesi/SurpAzdvadzin

10- Harput SurpAgop Kilisesi

11- Elazığ Şahinkaya SurpKevork Manastırı

12- -Elazığ Merkez Protestan Kilisesi

13- Hüseynik Konaklar

14- Aksaray Konaklar

15- Huh Kalesi

16- Kesrik Konaklar

17- Harput Dabakhane Hamamı

Harput da halen Ahmet Bey camii, Hocahasan Hamamı, Çahpur Çeşmesi restorasyon çalışmaları sürmekte olup, Kale Hamamı, Kızıl kilise ve Sarahatun Mahallesinde restorasyon öncesi kazı çalışmaları yapıp bırakılmıştır.

Rekreasyon alanı proğramına alınması gereken varlıklar;

1-Buzluk Mağarası

2-Haselli Kaya Mezarları

3-Ölbe Vadisi

4-Çatalkaya Vadisi

5-Fethi Ahmet Baba Türbesi Çevresi

6-Kale Vadisi (Fethi Ahmet Baba Türbesinden Hüseynike kadar

7-Ejderha Taşı

8-Gavur Taşı

10-Deve Mağarası

11-Harput Mezarlık alanlarının ıslahı ve ağaçlandırılması

Konservasyon çalışması yapılması gereken alanlar;

1-Harput ve çevresinde tamamen tahrip olmuş yapılar

2-Tarihin her kesitini yansıtan haritaların hazırlanması

3-Kültür ve doğa varlıkları envanterinin çıkarılması

4-Yazılı ve görsel kayıtlardan yararlanarak eserlerin aslına uygun hale getirilme çalışmaları

Alınabilecek Patentler

1. Elazığ’ın Kelle peynirinin patentinin alınması

2. Şavak Peynirinin patentinin alınması

3. Orcik şekerinin patentinin alınması

4. Elazığ’a has olan petrol yeşili mermerinin Harput Yeşili adı ile patentinin alınması

5. Elâzığ Vişnesinin mermerinin patentinin alınması ve logo tasarımlarının yapılması,

6. Kokulu Gezin Çileğinin patentinin alınması ve logo tasarımının yapılması

7. Hoş köyü üzümlerinin patentinin alınması ve logo tasarımlarının yapılması

II. Bir Turizm Şehri Olma Bağlamında Elazığ’ı Öne Çıkaran Güçlü Yönler

1. Rafting turizm potansiyelinin olması,

2. Dağ, kayak ve doğa turizmine yönelik potansiyelin olması,

3. Dağlarda yaban hayvanları sayısının fazla olması,

4. Kaplıca bulunması (Termal turizm potansiyelinin olması),

5. Eko-turizm türlerinin gelişmesine uygun yapı,

6. Yöresel yemek türlerinin zenginliği ve folklor,

7. Yöresel mimarinin varlığı,

8. Misafirperver insan yapısı,

9. Ulusal yayın yapan radyo ve televizyonların olması,

10. Yöresel sanatçıların ulusal ve uluslar arası düzeyde ilin tanıtımına katkıda bulunması,

11. Organik tarıma yönelik potansiyelin olması,

12. Zengin tarih, kültür ve tabiat varlıkları,

13. İklim, doğal kaynaklar ve bozulmamış çevre,

14. Coğrafi konum ve ana pazarlara yakınlık,

15. Elazığ merkez ve ilçelerinin doğal, tarihi ve kültürel yönden zengin alanlara (Harput, Palu vb.) sahip olması,

16. Kültür ve Turizm Bakanlığı Destinasyonu içerisinde yer alan Harput’un tarihi ve kültürel yönden zengin alanların varlığı ve Harput Koruma Amaçlı İmar Planının güncelleme yapılması gerekmekle birlikte, tamamlanmış olması,

17. Harput, Kentsel Sit Tasarım Projesi tamamlanmış ve Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi içerisine alınmış olması; Harput’un aslına uygun restore edilip altyapı çalışmalarının bir kısmını tamamlanmış olması,

18. Göl (Hazar Gölü, Keban ve Karakaya Baraj Gölleri) varlığı açısından zenginliği ve su sporlarının yapılıyor olması,

19. Kayak sporları açısından Hazarbaba Dağı’nın mevcut potansiyeli,

20. Kültür turizmi açısından zengin bir çeşitliliğe sahip olması; yöreye özgü çeşitli yemek, sanat (Hazar Şiir Akşamları, Çayda Çıra Sinema Festivali vb) ve müzik (UNESCO tarafından koruma altına alınan “Kürsübaşı Geleneğinin”) faaliyetlerinin olması,

21. Elazığ ili, karayolu, havayolu (Havalimanı) ve demiryolu gibi ulaşım olanaklarına sahip bir konumda olması,

22. İlin bir bölümünün “Fırat Havzası Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” içerisinde yer alması,

23. Kırsal turizm açısından çeşitlilik ve halen köylerde yaşatılan geleneklerin varlığı (Kış hazırlıklarının bir şenlik ortamında yapılması: Bağ bozumu, Yöreye özgü yiyeceklerin yapımı: Ağın Leblebisi, Orcik vb gibi),

24. Tarihi konakların tescil ve restorasyon çalışmalarının yapılıyor olması,

25. Fırat Üniversitesi MYO Turizm ve Otelcilik Bölümü ve MEB’e bağlı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinin varlığı,

26. Yatırımcılar tarafından ilimize son zamanlarda artan oranda ilgi gösterilmesi,

27. Üniversite, FAY-HİB, TKDK, FKA ve KOSGEB’in varlığı sayesinde turizm sektöründeki yatırımlar için sağlanan devlet desteklerinin varlığı,

28. İlde sağlık sektörünün gelişmiş olması yatırımların devam etmesi,

29. Ortadoğu Ülkelerine yakın olması.

30. Yeraltı kaynakları açısından zengin olması,

31. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Belediye işletme belgeli tesislerin varlığı,

32. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin varlığı,

33. MevlânaCelaleddin-i Rumi’nin çocukluğunun geçtiği evinin Karakoçan Okçular köyünde oluşu.

III. Elâzığ Turizmini Tehdit Eden Hususlar

1. Halkın turizm bilincinin yeterince gelişmiş olmaması,

2. Yeterli sayıda ve nitelikte yöresel rehber olmaması,

3. Turizm konusunda kalifiye eleman yetersizliği,

4. Turizm altyapısının (beşeri ve fiziki) yetersiz olması,

5. Yerel yönetimlerin turizmi yeterince sahiplenmemesi,

6. Tarihi, kültürel ve doğal değerlerle ilgili yerel halkın turizm bilincinin yeterli düzeyde olmaması,

7. Turizm tanıtım ve pazarlama konularında yetersizliklerin olması,

8. Turistin aradığı kalitede mal ve hizmet sunabilecek işletmelerin yeterli düzeyde olmaması ve var olanların pazarlama gücünün zayıf olması,

9. Halkın turizme karşı bilinçlendirilmemesine bağlı olarak turistlerle yaşanan iletişim sorunları,

10. Turizm sektöründe hizmet verenlerin genel olarak yabancı dil bilmemesi,

11. Harput dışında kalan tarihi değerlerin çok fazla sahiplenilmemesi,

12. Kamp turizmine yönelik alt yapı eksikliği,

13. Şarapçılık sektörüne mesafeli davranılması,

14. İlde Turizm sektörüne yönelik eğitim kurumlarının varlığına rağmen nitelikli iş gücünün olmaması,

15. Turizm için önemli bir potansiyel arz eden Üniversite öğrencilerinin turizmle tanıştırılmamış olması,

16. Güvenlik problemlerinin olduğu düşünülen ilde turizme katılacak olan insanlarda kötü imajın oluşması,

17. Marka değeri taşıyan yöre ürünleri ve folklorik değerlerin yurt içi ve yurt dışında yeterince tanıtılamamış olması,

18. Turizmdeistihdam yaratacak projelerin yeterli seviyede olmaması ve proje geliştirme konusunda yetişmiş eleman eksikliğinin olması,

19. Kültürel ve sportif aktivitelerin (Sinema, tiyatro, konser, spor tesisleri) yetersizliği,

20. Elazığ ili turizm sektörünün rekabetçilik düzeyinin düşük seviyede olması,

21. İlimizin 2023 “Türkiye Turizm Strateji Planı Haritası’nda” yer almasına rağmen bölgenin tanımlanmamış olmaması,

22. Turizme tahsis edilecek olan hazine arazilerinin yetersiz kalması ve özel mülkiyet sorunlarının varlığı ve bu durumlarla ilgili hukuki süreçlerin uzun sürmesi,

23. Malatya ilinde sosyal alanların daha fazla gelişmiş olması ve ilimizin Malatya çekim alanı içinde kalması,

24. Harput dışında kalan ve turizm potansiyeli olan yerlerin planlama çalışmalarının yapılmaması. (Hazarbaba, Palu)

25. İlimizin Turizm eylem planının hazırlanması.

26. Sürdürülebilir Turizm Mantığının ilde henüz bir görüş olarak benimsenmemesi.

IV. Turizmde Elazığ’ı Öne Çıkaracak Fırsatlar

1. Dünya turizm tercihlerindeki değişim ile kitle turizmden alternatif turizme yönelme eğilimi,

2. Elazığ’ın bölgede turizm açısından avantajlı bir coğrafi konuma sahip olması,

3. Fırat Kalkınma Ajansı ve TKDK’nın olması,

4. Turizmde markalaştırılacak yöresel ürünlerin varlığı,

5. Mevcut turistik alanların yeni ürün olarak pazarda yer alabilecek, tarihi bir öneme sahip Harput’un, doğal çekiciliği olan Hazar Gölü ve Hazar Baba Kayak merkezi vb. yerlerin il sınırları içinde olması,

6. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Avrupalı seçkin destinasyonları içerisinde Hazar gölünün yer alıyor olması,

7. UNESCO tarafından koruma altına alınan Kürsübaşı geleneğinin olması,

8. 2012’de Elazığ’da açılan uluslararası havalimanının olması,

9. Sürdürülebilir turizmin bir parçası olan otantizmin ilde büyük zenginliğe sahip olması,

10. İlde çeşitli festival ve şenliklerin (Üzüm Festivali, Çilek festivali, Alabalık Festivali vb.) yapılıyor olması,

11. Turizm işletme belgeli 29 adet seyahat acenteleri, 8 adet konaklama tesislerinin olması,

12. Önümüzdeki üç yıl içerisinde açılması planlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Yatırım Belgeli 5 adet dört yıldız,1 adet üç yıldız ve 1 adet de butik sınıfında konaklama tesisi yapım aşamasında olması,

13. Türkiye genelinde çok sayıda Elazığ derneklerinin olması,

14. Elazığ Hipodromunun varlığı ve koşu takviminde yer alıyor olması,

15. Yurt dışında çalışan Elazığlıların fazla olması,

16. Keban Baraj ve Hazar gölü çevresinin “Fırat Havzası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilmesi,

17. Bölgenin Kongre Turizm Merkezi olarak geliştirilebilmesi için Fırat Üniversitesinin varlığı bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

 

V. Elazığ’da Turizmi Tehdit Eden Hususlar

1. Turizmde kalkınmayı destekleyecek Özel Sektör Temsilcilerinin yeterli düzeyde destek vermemesi,

2. Ülkemizin doğu bölgelerinde yaşanan terör olayları nedeniyle ilimizde güvenlik şartlarıyla ilgili yanlış imajların oluşması,

3. İlimizde Profesyonel Kokartlı Turist Rehberlerinin bulunmaması,

4. Yerel halk ile turist arasındaki kültürel farklılık,

5. Planlı bir kentleşmenin olmaması,

6. Turizmin bir parçası olan Park ve yeşil alanların eksikliği,

7. İl genelinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesislerinin varlığının sektörde haksız rekabete yol açması,

8. Harput’a gelen ziyaretçi ülkenin her yerinde bulabileceği yemeği sunan mekanları bulma imkanına sahip iken, yöresel yemek sunan mekân sayısının yetersizliği.

VI. Elâzığ Turizmine Katkı Sunacak Projeler

1. Turistik tesis yapımı için özel sektörün teşvik edilmesi ve kredi sağlanmasına devam edilmesi,

2. Konaklama yerleri ve lokanta kafe gibi yardımcı turistik tesislerin, turistik belgeli olarak kurulmasının teşvik edilmesi,

3. Turizm eğitim ve danışma merkezi gibi destek tesislerin oluşturulması,

4. Tanıtım faaliyeti yapacak kuruluşların organize edilmesi,

5. Yöresel el sanatlarının canlandırılması, yaygınlaştırılması için kurslar açılması, teşvik edilmesi ve hammadde sağlanması,

6. Elazığ’ın doğal ve tarihi değerlerini, el sanatlarını, yemeklerini tanıtıcı film, video, kaset, broşür vb. dokümanlar yapılmasına devam edilmesi,

7. Kültürel değerlerin tanıtımını yapmak amacıyla festivallere devam edilmesi

8. Kaçak define kazılarına engel olunması,

9. Elazığ’da tarihi eserlerinin restorasyonlarının yapılarak turizmin hizmetine sunulmasına devam edilmesi,

10. Mola noktalarında ve istasyonlarda seyahat esnasında turistlerin gereksinmelerini sağlayacak tesislerin oluşturulması,

11. Nehir ve göllerde çevre koruma önlemlerinin alınması, çevrelerinde oluşacak
tesislerin arıtma önlemleri almasının sağlanması, sulara atık boşaltılmasına engel
olunması.

12. Turistik bölgelere giden yollar üzerine yol gösterici levhalar konulması,

13. Öncelikle gelişme alanlarında nehir ve göl kenarlarının ağaçlandırılması, buralarda suya dönük eğlence ve dinlence alanları düzenlenmesi,

14. Harput Kalesi’nin arkeolojik kazılarının başlatılması, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlanması ve sürdürülmesi,

15. Hoca hamamının restore edilerek hamam olarak kullanımının sağlanması,

16. 100. yıl mesire alanının rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi,

17. Yurtbaşı köyündeki hipodromun geliştirilerek binicilikle ilgili turistik aktivitelerin sağlanması,

18. Kapalı çarşının çevresinde turistik amaçlı lokanta ve elişleri satış yerleri düzenlenmesi,

19. Hüseynik Mahallesi ile Harput’ta arasındaki tarihi kara yolunun ulaşıma açılması,

20. Hüseynik Mahallesi ile Harput’ta arasında teleferik ulaşımı sağlanması,

21. Feribot iskeleleri çevresinde mevcut tesislerin kalitelerinin arttırılması, günübirlik tesisler, lokanta vb. destek turizm üniteleri düzenlenmesi,

22. Çeşitli projeler ile Hazar Göl kıyısında yelken, sörf, yüzme ve kampçılık eğitimini veren izcilik ve gençlik kampları ile spor merkezlen kurulması,

23. Hazar Gölü, Keban ve Karakaya gölü kıyılarında kamping alanlarının düzenlenmesi,

24. İçmelerin kirlenmesinin önlenmesi ve sağlıklı kullanımının sağlanması,

25. Uygun mevsimlerde mesire alanlarına düzenli otobüs seferleri konulması,

26. Elazığ’da Kazım Efendi Sokağı’nın sanat sokağı olarak değerlendirilmesi,

27. Hazar gölü çevresinde Tabiat VarlıklarıKoruma Kurulu kararına göre;

28. Hazar gölü çevresinde karayolu ile göl arası II. derece doğal sit alanı olduğundan konut yapımına izin verilmeyip sadece turizme ve hizmete yönelik uygulamaların yapılması,

29. Sivrice Doğal sit alanı içindeki kamp tesislerinde ve yeni yapılacak turistik tesislerde arıtma tesisi yapılması,

30. Sivrice Kıyı şeridinin halka açık tutulması, yeşillendirilmesi ve günübirlik kullanıma uygun olarak düzenlenmesi,

31. Hazar gölü ve çevresinin (Kültür ve Turizm Merkezi olarak ilan edilmeyen bölümlerinin) Kültür ve Turizm alanı ilan edilmesi,

32. Sivrice Göl kıyısındaki yapılaşmaların kontrol altına alınması,

33. Sivrice Doğal sit ve arkeolojik sit kararlarına uyulması,

34. Sivrice Göl çevresinde gerçekleştirilecek tesislerin yapımı aşamasında gölün kirlenmesini önleyici tedbirlerin öncelikle alınması,

35. Sivrice Gölün güney kesimindeki yolun asfaltlanması,

36. Sivrice Gölün doğusunda arkeolojik sit alanı ilan edilen alanda kazı çalışmalarının ve çevre düzenlemelerinin yapılması,

37. Sivrice Kilise Adası ve çevresinde bulunan batık kentte araştırma ve kazı çalışmalarının başlatılması,

38. Sivrice Göl kıyısında yelken, yüzme, sörf ve kampçılık eğitiminin verileceği gençlik ve spor merkezleri kurulması,

39. Sivrice Göl kıyısında kamping alanlarının düzenlenmesi,

40. Sivrice Günübirlik alanlardaki tesislerin kalitelerinin artırılması,

41. Sivrice Göl çevresinde 1/25000’lik çevre düzeni planı ile uyumlu 1/5000 ve 1/1000’lik İmar planlarının hazırlanması,

42. Sivrice 1/25000’lik çevre düzeni planının uygulanması,

43. Sivrice Planda önerilen iskelelerin yaptırılması ve göl üzerinde gezi turları
düzenlenmesi,

44. Sivrice Plajlarda kıyı düzenlemesi yapılması,

45. Keban Yusuf Ziya Paşa külliyesinin onarılması,

46. Keban Denizli köyündeki kervansarayın onarım, restorasyon ve çevre düzenlemesinin yapılması,

47. Keban Baraj gölü çevresinin ağaçlandırılması ve suya dayanan bir eğlence – dinlence alanı meydana getirilmesi, kamping alanları düzenlenmesi,

48. Keban Göl çevresinde gerçekleştirilecek tesislerin yapımı aşamasında gölün kirlenmesini önleyici tedbirlerin öncelikle alınması,

49. Keban Ülkemizde son yıllarda gelişmekte olan rafting (kanoculuk) sporu ile ilgili uzmanlarca yapılacak inceleme ve araştırmalar sonucunda Fırat Nehri üzerinde bu sporun organize edilmesi ve rafting amacıyla yöreye turist çekilmesi,

50. Keban Feribot iskeleleri çevresinde günübirlik tesisler, lokanta vb. destek turizm üniteleri düzenlenmesi, mevcut tesislerin kalitelerinin arttırılması,

51. Keban Göl kıyısında yelken, yüzme, sörf ve kampçılık eğitimi verecek gençlik ve spor merkezleri kurulması,

52. Keban Günümüzde ev olarak kullanılan SurpKevork Manastırı’nın (Sağır Manastır) restore edilerek turizme açılması,

53. Ağın’daki kaya mezralarında kazı çalışmalarının yapılması, aydınlatılması

54. Baskil Habibuşağı köyündeki Urartu kalesindeki kaya üzerinde bulunan kitabenin müzeye nakledilip teşhirinin sağlanması, kopyasının yerine konulması

55. Baskil Arkeolojik alanlarda (Barsıkkale vb.) kaçak kazılara engel olunması,

56. Baskil Baraj gölü çevresinin ağaçlandırılması ve suya dayanan eğlence dinlence alanları meydana getirilmesi, kamping alanları düzenlenmesi,

57. Baskil İmikuşağı ve Malatya – Atabey arasında yapılması düşünülen feribot seferlerinin gerçekleştirilmesi,

58. Türkiye’nin III. derece önemli kaplıcalarından olan GolanKaplıcası’nda turizm işletme belgesi termal otel ve lokanta vb. tesisler yapılması, bu amaçla kredi desteği sağlanması,

59. Golan Kaplıcası etütlerinin, analiz raporlarının tamamlanması, kaynak koruma alanının saptanması,

60. Golan Kaplıcası kaplıca koruma planının (1/1000 ölçekli) yaptırılarak kür tedavi merkezleri kurulması, kaplıca sularının çok amaçlı kullanımının sağlanması,

61. Karakoçan Okçular Ziyarettepe’deki kent kalıntısının kültürel özelliklerinin incelenmesi, bu amaçla kazı yapılması.

62. Palu Kalesi’nin restore edilip, ören yeri olarak teşhir edilmesi,

63. Merkez Cami, Küçük Cami, Ulu Cami’nin restore edilmesi,

64. Eski Palu’daki kilisenin onarılıp fresklerin teşhirinin sağlanması,

65. Hamamın onarılıp hamam olarak kullanımının sağlanması,

66. Baraj gölü kıyısının ağaçlandırılması ve suya dayanan eğlence, dinlence alanları düzenlenmesi,

67. Göl kıyısında kamping alanları düzenlenmesi.

68. Harput ve Elâzığ da müze varlıkları ve çeşitliliği artırılmalı, bilinen 154 çeşit yemeği ile Türkiye’nin en zengin 2. Mutfağına sahip ilimizde yöresel yemek yapan mekân sayısının artırılmasının teşvik edilmesi,

69. Harput Musiki eserlerini yaşatacak müze ve icra eden mekanlar oluşmalı, düğün mekanları başta olmak üzere yöresel halk oyunları teşvik edilmesi, ilimiz kültürüne yabancı unsurlardan arındırılması ve kültürel erozyonun önlenmesi,

70. İnanç Turizmi çerçevesinde Türbeler için gerekli adımların atılması, çevre düzeni ve tanıtımlarının sağlanması,

71. Dabakhane Hamamı Harput mimarisini ve tarihi dokuyu yansıtacak tarzda yeniden inşaa edilip, çevresi ile birlikte yeniden oluşturularak sağlık turizmine kazandırılması,

72. İl dışından gelen araçların Harputa şehir içi trafiğe girmeden ulaşmalarını sağlayacak, Harput il yolunun kuzey çevreyoluna dönüştürülerek 1 ve 5. Etaplarının hayata geçirilmesi suretiyle Malatya ve Bingöl karayoluna doğrudan bağlantısının sağlanması,

73. Turizm çeşitliliğini ortaya koyacak başlıkların ayrı ayrı ele alınması, her birine yönelik çalışmaların detaylandırılarak plan dahilinde yürütülmesi,

74. Palu Tarihi Eserleri varlık bakımından önemli bir sayı ve çeşitliliğe sahip olup Kale, cami, kilise, han, hamam, türbe, kümbet ve çeşme restorasyonlarının sağlanması,

75. Baskil Fırat Havzasında bulunan tarihi mezarlıklar ele alınarak ziyarete uygun hale getirilmesi, Massara Kalesi, Mar Ahron Manastırı, Tomisse Kalesi gibi tarihi varlıkların restorasyonunun sağlanması, Karaleylek ve Saklı Kapı kanyonları ile Ağın Hastek kalesinin ulaşım sorununun çözülmesi,

76. Saklı Kapı ve Karaleylek kanyonlarının göl üzerinden ulaşımını sağlayacak tekne limanı oluşturulması, benzer bir limanın Pertek Feribot İskelesi yakınlarında da oluşturulması,

77. Pertek Kalesi ve çevresi rekreasyonları çay bahçeleri, yeme içme mekanları sahil yürüyüş yolları ile Elazığ’ın sahil sayfiye yeri için seçenek haline getirilmesi,

78. Alacakaya 4. Murat Kervansarayı, Keban Denizli Kervansarayı, Kovancılar Ekinözü Manastırı, Sivrice Doğanbağı Kümbet restorasyonlarının sağlanması,

79. Harput’ta kültür gezisi rotasının belirlenmesi ve bazı noktalarda dinlenme yerlerinin yapılarak “tarihi yolculuk”amaçlı turizme kazandırılması

80. Harput’un XIX. yy. rekonstrüksiyon maketinin tamamlanmış olması

81. Harput ve Elazığ’da anıt heykel yarışmalarının yapılması ve uygulanması

82. Şehrin yeni sembollerini içeren sanat projelerinin yapılması

83. Kent Tarihi müzesinin Harput’ta kurulması

84. Divriği, Kemaliye, Arapgir, Ağın, Harput, Palu Kervanyolunun turizm destinasyonu olarak hareketlendirilmesi,

85. Hüseynik’in canlandırılması için tarihi evlerin ve diğer tarihi eserlerin,tarihi mezarlıkların restorasyonlarının başlatılması,

86. Palu – Zeve alanı içerisinde yer alan kale ve mimari yapılar restore edilerek, alan peyzajının yapılması, kültür çekim merkezi haline getirilerek yaşam alanı amaçlı turizme kazandırılması,

87. Efsaneler parkının oluşturulması,

88. Her turizm çeşidine ve genel tanıtıma yönelik kısa ve uzun metrajlı güncel belgesellerin yapılması,

89. Murat Suyu’nun bahar dönemi debisi tespit edilmesi ve rafting’emüsaitliği incelenmesi, uygunluğu durumunda rafting yapılması, değilse kıyı bölgesinin ıslahı ile yürüyüş bandı yapılıp, yerli ve yabancı turistlere gezme imkanı sağlanması amaçlı turizme kazandırılması,

90. Baskil dağ- doğa yürüyüşü güzergâhının belirlenmesi,

91. İlin ve İlçelerinin SODES projeleri ile gençlik eğitilmeli, tanıtımlar yapılmalı,

92. Dijital turizm coğrafi bilgi sistemlerinin en kısa zamanda yapılması,

93. Barajlarda turizm amaçlı olta ile balık avlanma günlerinin düzenlenmesi,

94. Ağın evlerinin tescil edilmesi, restorasyonun yapılması ve otantik yaşamı koruma çalışmalarının yapılarak turizme kazandırılması,

95. Turizm bölümlerinde yabancı dil eğitiminin verilmesi

96. Eski Palu’daki arkeolojik kazılarının yapılması, restorasyonlara başlanılması,

97. Keban ve Karakaya baraj sahasında gemi turlarının düzenlenmesi, baraj altında kalmış yerleşimlerin hikâyelerinin derlenmesi ve yöresel yemeklerin sunulması,

98. Hazar Gölü’nde turizm turların düzenlenmesi,

99. Elazığlı Bilim adamları meydanlarının oluşturulması,

100. Sempozyumların, kongrelerin ve fuarların yapılması

101. Karakoçan – Palu “Urartu Yolu” ıslah edilerek triking amaçlı turizme kazandırılması,

102. Bölgenin Yaz-Kış turizminin hizmetine sunulacak 150 yataklı bir HAZARBABA UYGULAMA OTELİ projesinin yapılması,

103. “ELAZIĞ KÜRSÜBAŞI KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ” kurularak, İl’in ve Bölgenin sosyal imkansızlıklarını bir yönü ile bertaraf edilmesi, halkın, sanat, kültür ve müzik bilgi ve görgülerini artırarak, kendilerini geliştirici, birlikteliklerini arttırıcı, kent bilincinin ve ortak toplumsal ve kültürel bilincin oluşturulduğu bir mekan oluşturulması,

104. Şehrimizde 1992 yılından beri başarılı şekilde yürütülen Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına paralel olarak, ULUSLAR ARASI HAZAR SPOR OYUNLARI’nın düzenlenmesi,

105. Şehrimizde 1992 yılından beri başarılı şekilde yürütülen Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına paralel olarak, ULUSLAR ARASI HAZAR SANAT FESTİVALİ’nin düzenlenmesi,

106. Harput’un Açık Hava Müzesine Dönüştürülmesi: Sadece Elazığ için değil bölgemiz ve ülkemizin de çok önemli bir turizm ve tarihi değeri olan Harput’un yeniden inşa ve restorasyon ile açık hava müzesine dönüştürülmesi ve dünya turizmine kazandırılması,

107. 8. Kolordu Yemen, Suriye, Ürdün ve 1. Kanal Harekâtı ile alakalı olarak, Harput- Huş/ Yemen-Türkiye Kardeşlikve Tarihe Saygı Günleri yapılması,

108. Jandarma Genel Komutanlığı işbirliği ile Gönüllü Köy Korucularının da faydalanacağı Sivrice Askeri Eğitim Ve Dinlenme Tesislerinin güncellenmesi ve yeniden aktif hale getirilmesi,

109. Elazığ Tanıtım Lobisinin Kurulması ve Ulusal Uluslar arası faaliyetlerde bulunması

110. Konaklama sorunu çözecek tesisler kazandırılması,

111. Ağaçlandırma sahalarının arttırılması,

112. Sivrice – Sakabaşı karayolunun standardının yükseltilmesi,

113. Sivrice Siverek bölünmüş yolu hayata geçirilerek Kuzey Güney ulaşım aksında da şehirlerarası yol güzergahı haline getirilmesi,

114. Bölgenin Adıyaman, Şanlıurfa Turizm rotasına dahil edilmesi,

115. Diyarbakır Karayolu ile Sivrice ilçesi arasında çay bahçeleri yürüyüş yolları ve yiyecek içecek mekanlarını içerecek sahil bandı oluşturulması,

116. Karakoçan Golan kaplıcalarının ulaşım sorunu çözülmelidir.

117. Keban- Ağın Yol ayrımı Malatya Yazıhan yolunun bölünmüş yol projesi kapsamındaki çalışmaları hızlandırılarak projenin tamamlanması,

118. Harput ve Palu gibi tarihi ve kültürel yönden zengin alanların varlığı ve Harput Koruma Amaçlı İmar Planının tamamlanmış olması nedeniyle var olan tarihi zenginliklerin tanıtıma öncelik verilmesi için bu alanlarda belirli dönemlerde turizm etkinliklerinin düzenlenmesi ve bu faaliyetlerin bölge ülke ve dünya çapında duyurulması.

119. Kayak sporları açısından Hazarbaba Dağı’nın mevcut potansiyeli, Bu güçlü yönden hareketle kayak turizminin bölgesel anlamda geliştirilebilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması ve özel sektöre bu konuda gerekli desteğin sağlanması,

120. Kültür turizmi açısından zengin bir çeşitliliğe sahip olması; yöreye özgü çeşitli yemek, sanat (Hazar Şiir Akşamları, Çayda Çıra Sinema Festivali vb) ve müzik (Unesco tarafından koruma altına alınan Kürsübaşı) faaliyetlerinin olması, valilik ve yerel yönetim kanalıyla kültür turizmi açısından zenginlik arz eden ilimizdeki bu olanaklar için gerekli alt yapının oluşturulması,

121. Elazığ ili, karayolu, havayolu (Havalimanı) ve demiryolu gibi ulaşım olanaklarına sahip bir konumdadır. Bu güzergâhı kullanacak yolcuların Elazığ şehri ile ilgili merak duygusunu artıracak turizm objelerini geliştirmek gerekmektedir. (Örn: Turizm değerlerini gösterir görsellerin havalimanında, otogarlarda ve benzeri tesislere yerleştirilmesi)

122. Kırsal turizm açısından çeşitliliğin varlığı, halen köylerde yaşatılan geleneklerin (Kış hazırlıklarının bir şenlik ortamında yapılması: Bağ bozumu, yöreye özgü yiyeceklerin yapımı, Ağın Leblebisi vb gibi), turizmde daha etkin kullanılabilmesi için kırsal alanda gerekli planlamaların yapılması. (Örn: yerel yönetimlerin bu tür faaliyetleri organize etmeleri ve gerekli alt yapıyı oluşturabilmek için hazırladıkları etkinliklerin devlet tarafından desteklenmesi).

123. Tarihi yapıların ve konakların tescil ve restorasyon çalışmalarının yapılmasının ardından bu alanların turizme kazandırılması için aktif olarak kullanılması(Örn: butik otel, restoran, kafeterya ve yöre ürünlerinin satışlarının yapıldığı yerler olarak kullanılması vb.)

124. İlde turizme yönelik okullarda yetişen (Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Turizm ve Otelcilik Bölümü ve MEB’e bağlı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi), bu elemanların ilde turizme yönelik tesislere kazandırılarak kalitenin artırılması,

125. Üniversite, FAY-HİB (Fırat Havzası Altyapı Hizmet Birliği), TKDK( Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), FKA(Fırat Kalkınma Ajansı) ve KOSGEB’in gibi birimlerin gerçek bir hizmet birimine dönüştürülmesi. Bu kurumlarda çalışan kişilerin iyi koordine edilmesi ve projelerin hızlı bir şekilde yürütülmesi,

126. Turizme yönelik halkın bilinçlendirilmesi ve turizm sektöründe çalışan ve çalışacak kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi, tarihi yapıların rölöve, restitüsyon, restorasyon, çevre düzenleme, statik aydınlatma, yol yapım proje hizmet alımlarının yapılarak uygulamaya geçilmesi, arkeolojik kazı çalışmalarına başlanılması,

127. Yerel yönetimlerin turizmi öncelikli alan olarak görecek bilincin oluşturması ve kendi bünyesinde turizm ilgili birimlerin işlevsel hale getirilmesinin sağlanması,

128. Yerel halka yönelik turizm eğitimlerinin(görseller, seminerler, alan gezileri vb.) verilmesi,

129. Ulusal tur düzenleyen acentelere bölge değerlerini tanıtmak, festivallerin devamlılığını sağlamak, ulusal ve uluslar arası fuarlara katılmak, tanıtım materyallerinin (interaktif turizm haritası) hazırlanması,

130. Hizmet sunum kalitesinin yükseltilmesine yönelik yarışmalar düzenlenmesi, teşvikler verilmesi,

131. Yöresel ürünlerin ve hediyelik eşyaların tanıtımının yapılması ve bu ürünlerin satılabileceği yerlerin düzenlenmesi,

132. Başta Palu ilçesi olmak üzere diğer ilçelerdeki kültür varlıklarının restorasyonu yapılarak turizme kazandırılması. (Palu Kalesi, Camileri, Hamamları ve kiliseleri; Ağın Kaya Mezarları; Alacakaya IV. Murat Kervansarayı; Maden Şadiyan Köprüsü, Kovancılar Ekinözü Köyü Kilise ve Manastır gibi),

133. Hazar Gölü ve Keban Baraj Gölü karayollarına yakın alanlarında karavan ve çadır için kamping alanlarının alt yapılarının bir an önce tamamlanması,

134. Şarap üretiminde kullanılan yörenin meşhur öküzgözü, boğaz kere gibi üzüm türlerinin tanıtılması ve butik şarapçılığın geliştirilmesi çalışmalarına hız verilmesi,

135. Elazığ’da turizme yönelik okullarda yetişen (Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Turizm ve Otelcilik Bölümü ve MEB’e bağlı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi), bu elemanların ilde turizme yönelik tesislere kazandırılarak kalitenin artırılması ve bu yetişen elemanların il turizminde istihdam edilmesinin sağlanması,

136. Fırat Üniversitesi, Elazığ Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle “Tarihe Yolculuk” turlarının öğrencilere yönelik ücretsiz düzenlenmesi,

137. Tanıtım filmlerinin hazırlanması, insanlar üzerindeki ön yargının kırılması amacıyla çalışmaların yapılması,

138. Orcik, Orcik Şekeri, Çedene Kahvesi, Badem Şekeri, Ağın Leblebisi, Baskil Kayısısı, Dut, Dut Pekmezi, Tulum Peyniri, Üzüm çeşitleri, Çilek, Kiraz, Yemek çeşitleri ve Vişne Çürüğü Mermeri başta olmak üzere diğer Madenlerimizi tescil ettirilmesi ve olmayanların patentininin alınması,

139. Kürsübaşı geleneği ve halk oyunlarının turizm tanıtımında ön plana çıkarılması, Müzik ve Halk Oyunları Müzelerinin kurulmasına yönelik çalışmaların yapılması,

140. Elâzığ ve Harput’ta Kültür Park Projelerinin aktif hale getirilmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Belediye kaynaklarının yeni kültür ve spor merkezleri için kullanılması, Kamu kuruluşlarına bahçe alanlarını rekreasyon amaçlı tahsisinin yapılması,

141. Elazığ ili turizm sektörünün rekabetçilik düzeyinin düşük seviyede olması; Tesis sayısının arttırılması, turizm alanında girişimciliğin geliştirilmesine yönelik çalışmalara hız verilmesi,

142. Elazığ’ın 2023 “Türkiye Turizm Strateji Planı Haritası’nda” yer almasına rağmen Helen tanımlanmamış olmaması; Elazığ ilinin kültür turizmi koridorunda yer almasının sağlanması,

143. Turizme tahsis edilecek olan hazine arazilerinin yetersiz kalması ve özel mülkiyet sorunlarının varlığı ve bu durumlarla ilgili hukuki süreçlerin uzun sürmesi; Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile turizm merkezlerinde arazi mülkiyet sorununun çözümünün hızlandırılması,

144. Malatya ilinde sosyal alanların daha fazla gelişmiş olması ve ilimizin Malatya çekim alanı içinde kalması; Yenilikçi ve farklı turizm ürünlerinin sunulması ve yeni bir etki alanının oluşturulması için çalışmaların yapılması,

145. Elazığ’ın Turizm ile ilgili mevcut araçlarının nasıl kullanılarak, hedefe nasıl ulaşılacağına yönelik “İl Turizm Stratejik Eylem Plan”ın Valilik Koordinasyonunda Kamu Kurum ve Kuruluşları, Yerel Yönetim, Özel Sektör ve STK’lar tarafından hazırlanarak yürürlüğe girmesi,

146. Kırsal turizmin, sürdürülebilir turizm anlayışına hizmet etmesi, turist sayısını arttırmak, turist profilini çeşitlendirmek ve kalitesini arttırmak, her türlü yapaylığın köylere sokulmamasını sağlamak, ülkemizde bazı köylerde şu anda eksikleri ve yanlışları ile değişik görüntülerle süren kırsal turizmi daha verimli kılabilmek için, yapılacak işlerin başında konaklama sorununun ortadan kaldırılması,

147. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TURAB işbirliği ile ilimizde Kokartlı Turist Rehberi kursunun açılması için girişimlerde bulunulması,

148. Çevre düzeni ve imar planlarının gözden geçirilerek yapılaşmanın planlı olarak yürütülmesi, Tarihi alanlarda bina cephelerinin tarihi dokuya uygun olarak iyileştirilmesi,

149. Elazığ’daki kişi başına düşen yeşil alanların arttırılması, yerel halk ve turistler için yeni rekreasyon alanlarının açılması.

150. İl genelinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesislerinin varlığı sektörde haksız rekabete yol açmaktadır; Hazar Gölü kenarındaki kamuya ait tesislerin özel sektöre devredilmesi,

151. Palu – Kent Tarihi Müzesinin kurulması,

152. Maden’deki eski madenlerin ziyarete açılması / madencilik müzesinin kurulması,

153. Hazar baba alanına modern kış sporları tesisleri kurulması (tele kabinli taşıma, dağcılık, yayla turizmi, vb.)

154. Harput – Ankuzu baba ve Gavurtaşı Tepesi seyrangahlarının düzenlenmesi,

155. Harput – buzluk mağarasının düzenlenmesi ve ziyarete açılması,

156. Keban – Sarkıt Dikit mağarasının turizme kazandırılması,

157. Sağlık Turizmi Aksiyon Planının hazırlanması

158. Spor ve Kongre Turizm Aksiyon Planının hazırlanması

159. Valilik öncülüğünde oluşturulmuş Turizm Koordinasyon Kurulunun işlevsel hale getirilmesi, turizmle ilgili projelerin bu kurulda değerlendirilmesi, projelerin dağılımının yapılması ve takibinin sağlanması,

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu